De snelheid van je website is erg belangrijk voor je conversies. Laden de belangrijkste pagina’s van je site traag? Dan zal de bezoeker snel geneigd zijn de website te verlaten zonder het doel te behalen. Zorg er dus voor dat je website of webshop snel laadt, dit kan het aantal conversies behoorlijk verhogen. Maar hoe kan je de websitesnelheid verbeteren?

Het optimaliseren van de snelheid van je website begint met een analyse. Hoe snel laden de belangrijke pagina’s? Hoeveel bytes worden er ingeladen? Hoeveel bronnen worden er ingeladen? Is er ruimte voor verbetering? En hoe gaan we de snelheid van de website optimaliseren? Met dit artikel helpen we je op weg.

Waar begin ik?

Je gaat eerst analyseren hoe snel de pagina’s laden. Dit kan gedaan worden met verschillende speed-testing-tools, zoals:

Deze analyse zal je in ieder geval moeten doen voor de homepagina, productoverzicht, productdetailpagina, winkelwagen en de afrekenpagina. Voor een website geldt de homepage en belangrijkste conversiepagina’s zoals de contactpagina. Uit de verschillende snelheid-tools komen bepaalde scores, informatie en aanbevelingen. In het kort zullen we de tools toelichten:

GTmetrix

In GTmetrix krijg je een PageSpeed-score en een YSlow-score, beide tussen de 0 en 100 (waarbij 100 optimaal is). Een simpele regel: hoe hoger de score, hoe sneller de website laadt. Je kan hier verder de totale laadsnelheid, paginagrootte en het aantal ingeladen bestanden zien.

Het verschil tussen PageSpeed en YSlow is dat PageSpeed iets minder streng is. Vaak zal de score hier dan ook hoger zijn. In YSlow wordt bijvoorbeeld het gebruiken van een Content Delivery Network (CDN) geadviseerd, terwijl dit technisch vaak een behoorlijk grote stap is.

GTmetrix pagina-details

Google PageSpeed Insights

Met de pagespeed-test van Google krijg je een duidelijk onderscheid tussen mobiel en desktop. Uit deze resultaten komen vaak weer net iets andere aanbevelingen dan andere tools. Google PageSpeed is ook behoorlijk streng, een hoge score halen is hier moeilijker dan bij GTmetrix.

Google PageSpeed Insights

Pingdom Tools

Een andere populaire website-speed-tool is Pingdom Tools. Ook deze tool geeft weer net iets andere adviezen. Je kunt bij Pingdom Tools kiezen waar vandaan je wilt testen. Voor websites uit Nederland kan je het beste Stockholm kiezen. Dit is het meest dichtbij van de verschillende opties. Net als bij GTmetrix kan je de totale laadtijd, paginagrootte en aantal ingeladen bestanden vinden.

Pingdom Tools

Veel voorkomende oorzaken voor trage websites

Hieronder sommen we een aantal veel voorkomende oorzaken van trage webpagina’s:

  • De server reageert te traag.
  • Afbeeldingen worden te groot ingeladen.
  • Scripts worden niet samengevoegd en/of verkleind.
  • Er is geen caching ingesteld.

En nu?

Je hebt nu de problemen in kaart gebracht per pagina. Het is dus tijd om deze problemen aan te pakken. Het doorvoeren van de aanbevelingen is natuurlijk afhankelijk van de resultaten. Reageert de server te traag? Dan kan je overwegen om over te gaan naar een snellere server. Worden afbeeldingen te groot ingeladen? Comprimeer en verklein deze dan. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van oplossingen. Wil je dat wij de snelheid van jouw website of webshop analyseren en verbeteren? En dus de conversies verhogen? Neem dan contact met ons op.

Websitesnelheid verbeteren en de conversie verhogen? Neem dan contact met ons op. We hebben veel ervaring met het optimaliseren van de websitesnelheid.